Bardzo popularny w polskiej kuchni jest kotlet schabowy. Najczęściej panierujemy go w bułce i smażymy na oleju. Choć jest bardzo smaczny, niestety nie najzdrowszy. Inny sposób na przyrządzenie schabu, np. na niedzielny obiad, proponuje ks. Janusz Sądel z Rzeszowa, który gotuje z zamiłowania, wiele pomysłów czerpie także z kuchni włoskiej.
40 dag schabu w kawałku
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
40 dag małych pieczarek
2 cebule
oliwa do smażenia
Wykonanie:
Schab naszpikować czosnkiem, obficie posypać mielonym pieprzem. Zostawić na 3-4 godziny, a najlepiej na cały dzień. Nie solić. Tak przygotowane mięso obsmażyć na gorącym tłuszczu, aby zewnętrzna warstwa się ścięła. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 90 min. Po upieczeniu wyjąć, pokroić w plastry, lekko posolić i włożyć z powrotem do sosu. W międzyczasie obrać pieczarki, podsmażyć na oliwie, dodać do zeszklonej wcześniej cebuli. Doprawić pieprzem i solą. Ułożyć na schabie i zapiekać jeszcze 10 min.
Europejski Trybunał Praw Człowieka przyjął skargi obrońców ks. Olszewskiego
2025-08-11 19:23
Red./Telewizja Republika
Księża Sercanie
Dziś na antenie Telewizji Republika mecenas Michał Skwarzyński poinformował, że Europejski Trybunał Praw Człowieka przyjął skargi obrońców, czyli uznał ich argumentację w sprawie ks. Michała Olszewskiego SCJ.
Bp Artur Ważny: być blisko ludzi, zachwycać Jezusem i razem budować Kościół
2025-08-13 10:39
mw/KAI
Mikołaj Wójtowicz
- Jestem starym pielgrzymem, więc to dla mnie naturalne, by iść razem z ludźmi, rozmawiać, śpiewać i po prostu być obecnym - powiedział Artur Ważny, sosnowiecki biskup diecezjalny. Podczas XXXIV sosnowieckiej pieszej pielgrzymki biskup sosnowiecki nie tylko idzie wraz z pątnikami całą trasę, towarzyszy poszczególnym grupom, ale również spowiada, odprawia Msze i głosi w trasie konferencje w poszczególnych grupach pielgrzymkowych.