Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wyłożyć na półmisek, oprószyć solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i oliwą. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w grubą kostkę, a cebulę - w drobną kostkę i ułożyć na papryce. Posypać posiekanymi ogórkami i oliwkami, oprószyć solą, pieprzem i cukrem. Skropić pozostałą oliwą. Udekorować sałatą.
Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy - znakomitego szefa kuchni, prowadzącego telewizyjne programy.
„W naszych czasach bogatych w nowe sztuczne, obliczeniowe, przewidywalne inteligencje tajemnica męki i śmierci Chrystusa proponuje nam inny rodzaj inteligencji: inteligencję Krzyża, która nie kalkuluje, ale kocha; która nie optymalizuje, lecz daje siebie” - powiedział kaznodzieja Domu Papieskiego, o. Roberto Pasolini OFM Cap w Bazylice św. Piotra w Watykanie w czasie Liturgii Męki Pańskiej w Wielki Piątek. Przewodniczył jej w imieniu papieża Franciszka kard. Claudio Gugerotti, prefekt Dykasterii do spraw Kościołów Wschodnich.
Biskup Diecezjalny Tadeusz Lityński składa wszystkim Diecezjanom i Czytelnikom Niedzieli zielonogórsko-gorzowskiej życzenia z okazji Uroczystości Zmartwychwstania Pańskiego.