Bardzo sycące danie, popularne w kuchni polskiej i litewskiej – kluski ziemniaczane, solidnie okraszone boczkiem. Najczęściej nadziewane mięsem, ale też np. grzybami czy grzybami z kiszoną kapustą. Odpowiednikiem kartaczy na Litwie są cepeliny.
Ziemniaki obrać, opłukać. Do posolonego wrzątku włożyć 1/3 ziemniaków, gotować ok. 20 min. Odcedzić, przecisnąć przez praskę. Pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masę przełożyć na sitko wyłożone gazą, odcisnąć sok do miseczki, odstawić na ok. 15 min. Gdy na dnie miseczki osiądzie skrobia, ostrożnie zlać sok z wierzchu. Skrobię połączyć z surowymi i ugotowanymi ziemniakami, dodać mąkę, wbić jajko i dokładnie wymieszać. Z masy formować podłużne kartacze. Wkładać do wrzącej osolonej wody. Gotować ok. 10 minut, do wypłynięcia na powierzchnię. Boczek i cebulę pokroićw kostkę, przesmażyć na oleju. Gotowe kartacze wyłożyć na półmisek. Polać tłuszczem ze skwarkami.
Powidła ze śliwek to jeden z tradycyjnych przepisów na przetwory, które robiły nasze babcie. Z uwagi na czasochłonne wykonanie odszedł on, niestety, w wielu domach w zapomnienie. Warto może do niego powrócić
Maj i czerwiec to miesiąc personalnych zmian wśród duchownych. Przedstawiamy bieżące zmiany księży proboszczów i wikariuszy w poszczególnych diecezjach.
Abp Galbas: Seminarium nie jest wytwórnią pereł, ale ich przekazicielem
2024-06-25 17:32
Radio eM/KAI
Episkopat News
- Seminarium nie jest wytwórnią pereł, ale ich przekazicielem - powiedział abp Adrian Galbas w homilii podczas Mszy sprawowanej na zakończenie roku formacyjnego w Wyższym Śląskiem Seminarium Duchownym w Katowicach. Nawiązując do postawy niewierności Asyryjczyków opisanej w 2 Księdze Królewskiej odniósł ją do współczesności. - Niewierność nie popłaca. Nie dlatego, że Bóg każe, tylko dlatego, że człowiek z powodu niewierności, małej codziennej, na skutek regularnego odpuszczania sobie, staje się coraz bardziej niewrażliwy i coraz bardziej niewdzięczny - mówił abp Galbas.