Tak przyrządzoną kaszę można podawać jako samodzielne danie lub dodatek do mięs czy ryb. Przepis pochodzi z Irlandii. Przekazała nam go p. Krystyna Szymonik z Częstochowy.
Kaszę gryczaną ugotować w podwójnej ilości wody z dodatkiem masła i soli. Na talerz wyłożyć gorącą kaszę, posypać pokruszonym białym serem, ziołami prowansalskimi i suszonymi pomidorami. Polać oliwą z oliwek.
Paulini zapraszają na pielgrzymkowy szlak na Jasną Górę
2024-06-25 19:14
BP @JasnaGóraNews/KAI
Karol Porwich/niedziela
- Jasna Góra nie ma wakacji - uśmiecha się rzecznik Sanktuarium o. Michał Bortnik i zapewnia, że paulini jak zawsze „z wielką gotowością otwierają drzwi Kaplicy Matki Bożej i bramy Jasnej Góry” przed „pątniczą rzeką”. Zakonnik podkreśla, że „po to tu jesteśmy, by ludzi prowadzić do Matki Najświętszej”. Paulini zapraszają na pielgrzymkowe szlaki, a te wiodą ze wszystkich zakątków Polski. Oprócz tych najbardziej tradycyjnych, sięgających początków istnienia częstochowskiego klasztoru, czyli pieszych, są i te dla rowerzystów, rolkowców czy pielgrzymów na koniach.