Jesienią zwykle wzmaga się apetyt na słodkie przysmaki. Według dietetyków ciasta to tzw. puste kalorie, jednak trudno odmówić sobie kawałka domowego wypieku, chociażby na poprawę nastroju. Proponowany przepis jest prosty i szybki do wykonania. Warunkiem żeby ciasto nie wyrosło z zakalcem jest by jajka i olej były w temperaturze pokojowej. Jabłka można zastąpić gruszkami lub śliwkami, a całość dodatkowo posypać cukrem pudrem.
• 40 dag mąki
• 6 jajek
• 20 dag cukru
• 6 łyżek oleju
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• 3 jabłka
Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem na puch. Do masy jajecznej dodać mąkę i olej, wymieszać. Okrągłą formę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Wlać ciasto. Jabłka obrać ze skórki, pokroić na cienkie cząstki, ułożyć na cieście. Piec w temp. 150OC na złoty kolor ok. 40 min.
Odkryj Jasną Górę z Jasnogórskim Centrum Informacji
2025-07-03 17:45
Maria Bareła-Gawenda/BPJG
BPJG
Odkryj Jasną Górę - zachęcają przewodnicy Jasnogórskiego Centrum Informacji. Od 30 lat pracownicy Centrum i wolontariusze służą przybywającym tutaj pielgrzymom z Polski i świata. Zapewniają bogatą ofertę dla zwiedzających. W ubiegłym roku oprowadzono prawie 90 tys. osób z 74 krajów.