S. Wojciecha Rdzanek, sercanka, jest współautorką książki „Kuchnia Sióstr Sercanek”. Zgromadzenie Służebnic Najświętszego Serca Jezusowego istnieje już 119 lat. Przez cały pontyfikat Jana Pawła II siostry z tego zgromadzenia posługiwały w kuchni watykańskiej.
1kg kwaskowych jabłek
ok. 3 łyżek przesianej mąki
1 jajko
pół szklanki tartej bułki
olej do smażenia
15 dkg mrożonych malin lub truskawek
pół szklanki śmietany
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, odsączyć sok. Dodać jajko i mąkę w takiej ilości, aby powstała gęsta masa. Z masy formować niewielkie krokieciki i panierować je w tartej bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Owoce rozmrozić, zmiksować i podgrzać. Dodać śmietanę i wymieszać. Polać krokiety sosem. Podawać od razu.
Maj i czerwiec to miesiąc personalnych zmian wśród duchownych. Przedstawiamy bieżące zmiany księży proboszczów i wikariuszy w poszczególnych diecezjach.
Papieska intencja modlitewna na lipiec: o formację do rozeznania
2025-07-03 16:20
Ks. Marek Weresa/Vatican News
Vatican Media
Módlmy się, abyśmy umieli coraz lepiej rozeznawać, by dobrze wybierać drogi życia i odrzucać to, co oddala nas od Chrystusa i Ewangelii - wskazuje Ojciec Święty. W najnowszym filmie „The Pope Video” Papież Leon XIV odczytuje oryginalną modlitwę, prosząc Ducha Świętego o łaskę nauki rozeznawania. W świecie, który nieustannie się zmienia, rozeznawanie jest bardziej potrzebne niż kiedykolwiek, by podejmować właściwe decyzje.