Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. W 2012 r. zdobył tytuł Kucharza Odkrycie Roku oraz gotował w Pałacu Prezydenckim podczas kolacji wydanej z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Pochodzi z Częstochowy, gdzie ukończył Technikum w Zespole Szkół Gastronomicznych. Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy - znakomitego szefa kuchni, prowadzącego telewizyjne programy.
2 kg świeżych truskawek
1 l zsiadłego mleka
100 ml miodu
kilka gałązek świeżej mięty
Wykonanie:
Z truskawek usunąć szypułki, a następnie owoce dokładnie umyć zimną wodą. Pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować razem ze zsiadłym mlekiem i miodem. Ilość miodu możemy zwiększyć lub zmniejszyć, w zależności od tego, jak słodkie będą truskawki. Na koniec dodać drobno posiekaną miętę i schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Większość biskupów udzieliła dyspensy na piątek po uroczystości Bożego Ciała
2025-06-18 22:06
PAP
Adobe Stock
Większość biskupów w Polsce, w tym metropolici: warszawski, gnieźnieński, wrocławski, gdański, białostocki i lubelski, wydali dekrety dotyczące dyspensy od wstrzemięźliwości spożywania pokarmów mięsnych w piątek 20 czerwca. Wiernych zobowiązano w zamian np. do modlitwy za pokój na świecie lub jałmużny.
MSZ: w niedzielę planowany jest kolejny lot w ramach ewakuacji z Izraela
2025-06-20 12:40
PAP
Adobe Stock
Akcja ewakuacyjna z Izraela jest kontynuowana, kolejny lot ma być w niedzielę, jest grupa około 40 Polaków, którzy mogliby z niego skorzystać - poinformowała w piątek wiceszefowa MSZ Henryka Mościcka-Dendys. Ponownie zaapelowała do Polaków, by wyjeżdżali z Bliskiego Wschodu.