Przepis pochodzi z książki wydanej przez Zgromadzenie Sióstr Najświętszej Rodziny z Nazaretu, zatytułowanej „Z kuchni Siostry Arkadii”. Czytelnik znajdzie tam ponad 500 wypróbowanych receptur na domowe potrawy. Bogaty wybór zup i dań z mięs i ryb, surówek i przetworów. Książkę polecamy wszystkim, którzy umieją piec i gotować, a także tym, którzy tej sztuki nie posiadają lub chcą poszerzyć swą wiedzę o sztuce kulinarnej.
1 kg marchwi
2 łyżki masła
¾ l wywaru z jarzyn
sól, pieprz, cukier
0,5 łyżeczki curry w proszku
2 dag ziaren sezamu
100 ml śmietany kremówki
natka pietruszki
Wykonanie:
Marchew pokroić w małą kostkę. Rozgrzać w garnku masło, poddusić na nim 2 łyżki marchwi i wyjąć do dekoracji. Wrzucić resztę marchwi, poddusić i wlać wywar. Doprawić. Zupę zmiksować ze śmietaną i zagotować. Uprażyć nasiona sezamu na patelni bez tłuszczu (można też przesmażyć sezam na łyżce oleju - na złoty kolor). Zupę rozlać na talerze, posypać nasionami sezamu, kostkami marchwi i natką.
Bp Przyborek w Markowej: gościnność Rodziny Ulmów rodziła się z Chleba Życia
2025-07-06 17:09
pab/KAI
www.ulmowie.pl
Błogosławiona rodzina kierowała się w życiu zasadą miłości Boga i bliźniego
W Markowej trwa Święto bł. Rodziny Ulmów, związane z przypadającym jutro wspomnieniem liturgicznym „Samarytan z Markowej”. Uroczystej Mszy św. w niedzielę w miejscowym kościele przewodniczył bp Piotr Przyborek, biskup pomocniczy archidiecezji gdańskiej, przewodniczący Rady KEP ds. Turystyki i Pielgrzymek oraz członek Rady ds. Rodziny. W homilii podkreślił, że ujęła go gościnność Ulmów, która nie pozostawiała nikogo głodnym, mimo że niewiele mieli. Jak podkreślił, taka postawa rodzi się z karmienia się Chlebem Życia, czyli komunią św.
W rzymskim kościele św. Joachima w dzielnicy Prati znajduje się wyjątkowe miejsce, które upamiętnia duchowe i historyczne dziedzictwo Polski. To poświęcona naszemu krajowi kaplica, zaprojektowana z inicjatywy Czcigodnego Sługi Bożego o. Bernarda Łubieńskiego (1846–1933), redemptorysty, zwanego Apostołem Polski.